Sätt att förbättra din kommunikationsförmåga

Suger din kommunikation eller vill du bara förbättra den? Då har du kommit rätt.

Kommunikation sker vanligtvis på ett av tre sätt: verbalt, icke-verbal och visuellt. Knep att förbättra din kommunikationsförmåga är för det första, lyssna. Var uppmärksam så kommer du komma ihåg detaljer. Försök att lära känna dina lyssnare, även bra att veta med vem du kommer att kommunicera med (unga, seniorer eller svärföräldrarna). 

Sätt punkt, håll din kommunikation kortfattad. Släng inte ut onödig information i konversationen  som mottagaren inte kommer dra nytta av. 

Glöm inte bort kroppsspråket, vilket man kan dra nytta av om man vill ge konversationen mer uttryck. Det kan också hjälpa att ha ett positivt kroppsspråk (rakryggad, intresserad) och hålla ögonkontakt, det visar också att du lyssnar.

Många kan glömma bort namn på personer de bemöter för första gången. Jag själv är skyldig. Ett sätt att komma ihåg något är att upprepa viktiga höjdpunkter, exempelvis namn, händelser och platser. Men även anteckna ned efter en konversation. Det är lättare för en konversation som sker över skrift, där då man kan hitta något snabbare om man skulle glömma bort. 

Skillnader mellan verbala och icke-verbala finns, men vikten är att kommunicera med en artig och respektfull röst. Det ska inte missförstås eller väcka andra känslor, så håll undan från högljudda eller för mjuka toner. Försök också tala direkt till personen som du menade från början så slipper man det “kinesiska viskningspelet”. Glöm inte heller bort att ställa frågor, öppna frågor. Det ökar också intresset i kommunikationen och visar att du är intresserad. 

Om man ska bli bra måste man prova det i praktiken, dvs. att ge sig ut i samhället, arbetslivet, det sociala. Helt enkelt måste man få erfarenhet att prata inför och med folk. 

Kom ihåg att kommunikation är nyckeln till framgång, lycka till nu med det sociala samspelet. Tack.