Minska matsvinnet!

Mina fotografier har tagits fram för att skapa medvetenhet om FNs globala klimatmål 12.3 om att halvera allt matsvinn per person. Jag har tagit del av statistik från en undersökning från Willys & Sifo (2019) om vilka matvaror som det slängs mest av och utifrån det tagit fram fyra olika uppmaningar om hur konsumenter kan modifiera sina vanor för att kunna bidra till minskat svinn.

Istället för att slänga torra tråkiga brödbitar, hacka dessa i kuber och rosta i en het panna så får du frasiga krutonger att strö över din sallad. Ifall du har en skvätt kallt kaffe över i kannan – frys i kuber och använd till en kall kaffedryck. Om dina citrusfrukter börjar bli mjuka kan du även frysa in klyftorna och använda i smoothies eller som fruktiga isbitar i en drink. Vår älskade gurka, ofta köpt och ofta slängd. Gurkan består till mestadels av vatten och är ofta det mest näringsfattiga vi har i våra kylskåp. Det kanske är dags att vi säger farväl till denna grönsak eftersom att det är slöseri att använda resurser för att ta odla och hantera en vara som både är näringsfattig men också frekvent förekommande i många svenskars svinn.

Fotograf: Hannes Sundell