Foto: Bobby Nilsson

Brandsäkra studenters nya logga

Med en dröm om jobba inom mediebranschen och en dag starta eget var det självklart för Alfred Lundqvist att utmana sin kreativitet och skicka in ett bidrag till årets Logotypetävling.

Under hösten hölls det en logotypetävling där Studentkåren, Räddningstjänsten, Polisen, Brandskyddsföreningen Värmland och KBAB samarbetade. Syftet var att tillsammans hitta en logga och ett namn till sitt projekt ”Brandsäkra studenter”. I tävlingen fick studenterna möjlighet att utmana sina kreativa kvalitéer och samtidigt bidra till ett säkrare studentliv.

Det vinnande bidraget kom från Alfred Lundqvist, 20 år, från Ronneby, Blekinge. Han har tidigare praktiserat på ett företag där han haft möjligheten att jobba med logotyper och framställning av annat grafiskt material.

Det var inte priserna som i första hand lockade honom till tävlingen utan det var mer av en chans att marknadsföra sig själv och skapa kontakter i branschen.
-Framtidsyrket jag siktar på nu är grafisk designer även om den absoluta drömmen är att få starta egen byrå.

Vidare förklarar Alfred hur han har ett intresse för mer eller mindre allt inom mediebranschen även om det är skapandet han brinner för.

Där tävlingen annonserades fanns en lista med förslag på olika namn, där han direkt fastnade för ”Eldkollen”. Det var utifrån det namnet den kreativa processen tog fart.
-Som alltid när man jobbar med idéer är det tankeprocessen som tar längst tid.

Då Alfred bestämt sig för namnet började skissandet. Han utgick från ett öga och för att knyta an till brandsäkerhet valde han att byta ut pupillen till en låga.
-Det var viktigt för mig att loggan skulle vara clean men samtidigt hålla sig till temat och sticka ut.

Efter överläggande med tävlingsledningen fick han ändra namnet. Det visade sig att eld och brand var termer som för Räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen hade olika betydelser.
-Du har inte kontroll över en brand men det har du över en eld.

Namnet blev således redigerat till ”Brandkollen” och kommer nu användas till allt material som tas fram och som grupperingen gemensamt står bakom.

Elsa Skagersten
Silje Åkermark