Ägg bar på budskap om psykisk ohälsa

Inuti ägget dolde sig ett hemligt budskap.

I början av året började det pratas om ett ägg som skulle slå världsrekordet i antal likes på Instagram. Det förra världsrekordet innehölls av Kylie Jenner med 18 miljoner likes, och i skrivande stund har ägget 52 miljoner likes.

Till en början var detta en, vad alla trodde, rolig grej som fick enorm spridning på sociala medier, men allt eftersom börjades det läggas upp fler bilder på ägget och hur det långsamt kläcktes. I det senaste inlägget visas en video där ägget går sönder, med texten ”Recently I’ve started to crack. The pressure of social media is getting to me.” Det är till för att uppmärksamma psykisk ohälsa, något som bland annat sociala medier kan bidra till. Press, ångest och en känsla av otillräcklighet är några av många saker man kan uppleva på grund av sociala medier. I texten under inlägget hänvisas det till en hemsida med länkar till flera olika organisationer i flera olika länder som jobbar med psykisk ohälsa. 

I samband med den amerikansk-fotbollsfinalen Superbowl, som sänds världen över, avslöjades den bakomliggande meningen med ägget. Det är byrån The&Partnership och några av dess anställda som ligger bakom kontot. I en intervju med tidningen Resumé säger de att de valde just ett ägg eftersom det inte har något kön, etnicitet, ålder, läggning; det är endast ett vanligt ägg.

Att starta ett samarbete med Superbowl med miljoner tittare och uppmärksamma psykisk ohälsa istället för att visa någon superhäftig reklamfilm man gjort, är ett mycket bra exempel på att man kan använda sociala medier till något bra!