Patrik Westberg. FOTO: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Media i de högsta ligorna

Att det råder tuff konkurrens inom media- och kommunikationsbranschen är inget nytt. När det gäller att producera media åt Sveriges största sportpubliker är det inget undantag. Någon som har erfarenhet av den situationen är Patrik Westberg. Han kommenterar ishockey i SHL och fotboll i Allsvenskan, som är Sveriges i särklass mest välbevakade ligor. Han har även kommenterat matcher i Fotbolls-VM. Tuffast möjliga konkurrens bjuds, alltså.  

Patrik har en särskild, egen stil i sitt sätt att kommentera matcherna. Just att bibehålla sin personlighet och karaktär genom karriären är svårt för många. Det händer lätt att man oroar sig över vad andra ska tycka och att man påverkas av omgivningens diverse normer. Men för Patrik har det varit – och är – väldigt viktigt att få spegla sig själv i sitt arbete.

”- I början när jag fick chansen att prova detta så ville jag det ju något så fruktansvärt mycket. Då funderade jag väldigt mycket på hur jag skulle göra det, jag vred och vände på det. Ganska tidigt landade jag ändå i att jag behövde göra detta på mitt eget sätt och sätta min egen prägel på det. Det dröjde inte länge dock innan jag började upptäcka alla möjliga oskrivna regler inom yrket, som funnits ända sedan Hylands dagar… Då vart jag ganska noga med att följa dom reglerna i början och stack förmodligen inte ut lika mycket heller. Men desto längre jag gjort detta och allt eftersom att jag känner mig tryggare i det jag gör så har jag ändå kunnat hitta tillbaka till det personliga i min yrkesutövning och nu är det väldigt viktigt för mig. Jag skulle nog egentligen kunna kommentera matcherna på det sättet som många andra gör och hålla mig till ramarna på ett helt annat sätt, men det hade tagit bort för mycket utav glädjen med jobbet och då hade jag nog hellre gjort något annat.”

Det är mycket press inblandat i att göra media på Patriks nivå. Då pratar jag inte om tryckt press i media, utan om den yttre och inre pressen att prestera inför en såpass stor publik.

”- Det är något alldeles särskilt att hantera. Den största pressen kommer dock inifrån och det är den som är den stora biten att hantera. Sen kan man inte låta bli att påverkas av vad folk tycker om ens prestation, oavsett hur duktig man blir på att hantera just det. Många kommentarer flödar ju i ett snabbt tempo kring matcherna man kommenterar, och även om det skulle komma 100 positiva kommentarer så kan det vara den där ensamma tråkiga kommentaren som sätter avtryck hos en. I början hade jag det på en betydligt mer ohälsosam nivå dock, jag letade intensivt efter fel efter en prestation. Men det har blivit mycket bättre och jag har lärt mig att se det positiva snarare än det negativa.”

Konkurrensen då? Den är hård. Idag finns det många fler olika sätt att etablera sig på inom mediebranschen. Det finns fler plattformar att bli sedd på och slå igenom på och på olika sätt. Det öppnar stora möjligheter för många fler att konkurrera om jobben i de stora ligorna.

”- Konkurrensen idag är stenhård såklart. Det är något som jag dock försöker hålla ifrån mig, för det enda jag kan göra i slutändan är att påverka min egen prestation och att alltid göra mitt bästa. Man får försöka ta små steg hela tiden i sin utveckling som kan leda till bra respons och mer jobb. Det svåra är ju egentligen att definiera vad som är en bra kommentator, eftersom att alla tycker olika. Men det enda sättet man kan påverka situationen på är som sagt att alltid göra sitt bästa, att våga prova nya saker, ta för sig och att inte be om ursäkt för att man finns till.”

Många av oss som läser något som rör medie- och kommunikation vet fortfarande inte vad vi ska göra när vi har läst klart. Det är svårt att veta i vilken ände man ska börja i och det är svårt att veta vad man är särskilt duktig på eller mer/mindre intresserad av. Mångas vägar är krokiga fram till dess de förstår vad de verkligen vill syssla med.

“- Jag hade drömt om att kommentera sport redan som liten. Men i skolan fick jag höra att jag inte kunde särskilt mycket och att jag inte var särskilt duktig, och det jag ville göra det skulle jag inte kunna göra egentligen. Jag hade alltid tyckt om att prata och föra mig bland folk och vid något tillfälle när jag var lite äldre fick jag tillfälle att vara konferencier på en festlig tillställning, och lite senare fick jag chansen att kommentera handboll hemma i Alingsås. Folk verkade tycka om det så det ringde ifrån fler föreningar och jag gjorde även några finaler i Gothia Cup bland annat. Då började den drömmen växa igen och jag började tro på det. Under en kort tid startade jag även en liten radiokanal hemma i Alingsås, kan knappt vart mer än 10 lyssnare, haha. Men jag tyckte det var vansinnigt roligt att utöva yrket och jag fick gott om beröm, så jag inledde en kontakt med ett produktionsbolag i Stockholm. Jag jobbade ganska länge på att få komma till dom på en provinspelning. Till slut gick det, och på den vägen är det. ”

Sveriges idrottsintresse är stort, oerhört stort. Till exempel hade Fotbollsallsvenskan år 2013 hela 513 miljoner tittare under säsongen. Vad man anser är charmen med idrotten varierar såklart från person till person. Men vad är charmen med att kommentera idrotten?

– Det finns ju så oerhört mycket. Men att få ta del av något som betyder så mycket för så oerhört många är såklart stort. Man får känna tävlingspulsen en hel del även om man själv inte idrottar på elitnivå, det där pirret innan matchen där man fokuserat sig länge och förberett sig väl. Väl inne i matchen är det ju väldigt speciellt såklart med all passion och dramatik, det blir som en adrenalinkick.

Vilken är den mäktigaste match du kommenterat såhär långt?

“-Oj, den frågan får jag ibland men den är så jäkla svår för jag har inget direkt svar. Det handlar ju mycket om inramningen och vikten av matchen. Jag gjorde Italien-Portugal på San Siro, 75 000 åskådare, i höstas, det var väldigt mäktigt. Jag fick kommentera IFK Göteborgs första match på sin nya arena vilket också var väldigt speciellt. Sen kan en match med helt andra förutsättningar än så verkligen blossa ut och bli helt fantastisk. Men det är väldigt svårt att peka ut någon särskild match, men för min egen del skulle det kunna vara min första match i fotbolls-VM.

Vägen kan vara lång, krokig, inspirerande, krävande och mycket mer fram till det du verkligen vill göra. Med Patriks resa från närradio i Alingsås till kommentator i fotbolls-VM är han ett levande exempel på att det mesta går att göra om du hittar en egen väg att göra det på och om du verkligen vill.