Guide för bättre mobilbilder

Är du frustrerad över att dina bilder alltid blir lite suddiga? Eller kanske de blir alldeles för ljusa? 

Frukta inte, för här kommer några bra tips på hur du lyckas ta de snyggaste bilderna! 

Fokusera mera

Att ta foton med din mobil blir oftast bra så länge du låter bli att zooma in. Har du möjlighet: gå närmare! Det ger tydliga bilder som du senare kan arbeta med. Se till att rengöra linsen då och då för bästa möjliga skärpa, det räcker med att ta din tröjärm för att det ska göra stor skillnad.

Vill du lägga vikt på ett specifikt objekt? Klicka på skärmen där subjektet befinner sig.

Ljussättning

Allra helst ska det vara upplyst där du är och fotograferar, men det finns andra alternativ om man kanske vill ljusa upp eller tona ner. Blixt är sällan rekommenderat att använda, men personligen tycker jag att det ibland kan ge ett sken av mystik.

Att dra fingret längs mobilskärmen ger dig möjlighet att ändra bildens exponering. Detta ger dig tillfälle att ändra bilden till den känsla du vill förmedla. Silhuettbilder skapas enkelt genom att dra ner exponeringen, exempelvis. 

Ta fler bilder än vad du behöver

När någon frågar dig om du kan ta en bild på dem, så tar du oftast mer än en. Varför? Ju fler bilder man tar, desto större är chansen att man hittar en bild som man tycker om. Detta borde egentligen appliceras på alla sorters bilder, hellre att du tar en för många och raderar en del istället för att ha två halvbra bilder.

Porträttbilder utan systemkamera

Numera, tack vare teknologin som ständigt utvecklas, har de flesta mobilkameror en porträttfunktion. Denna effekt gör att subjektet placeras i totalt fokus och bakgrunden blir suddig, vilket gör att det ser väldigt professionellt ut. På iPhone kan du även ändra hur suddig du vill att bakgrunden ska vara. 

I rörelse?

Håll in utlösaren! Du kommer senare hitta snygga bilder på ditt subjekt in action, där du återigen ser fördelarna med att ta flera bilder istället för några få. Är du lite påhittig kan du också göra en .gif av bildserien.