Covid 19: Hur finner man motivationen?

I denna tredje del av serien ”Covid 19” tänkte jag prata om hur man finner motivation i tider som dessa.  

Det är ganska mycket som är långt över det normala under den pågående pandemi. Ofta kan det vara svårt att hålla motivationen uppe, vara kreativ och fokuserad. Speciellt om du studerar eller jobbar på distans. 

I en enkätundersökning gjord av Sveriges Förenade Studentkårer under 2020 var sammanställningarna ganska oroande. Totalt undersökte man 10 universitet. De flesta svar pekade på en sjunkande studiemotivation. Svaren gav en tydlig bild av ökad oro och försämrad psykisk ohälsa. Många tyckte också att utbildningskvalitén hade sjunkit. 

Det är ju inte så konstigt egentligen. Det är väldigt svårt att spontant fråga en kurskamrat eller lärare om hjälp. Det är en stor omställning när tentorna går över till att vara digitala. Istället för att ses och studera på biblioteket så får vi ses på Zoom. Många får inte uppleva det ”riktiga” studentlivet och jag tror att det ger en lägre motivation till studierna. Sen är vi alla lite sällskapssjuka av oss, vi trivs helt enkelt bättre tillsammans. 

Jag kommer här nedan ge lite olika tips på hur man kan hålla motivationen uppe, vilket är den stora utmaningen. Det är saker som jag personligen tycker hjälper i vardagen och även sånt som jag har hört funkar för familj och vänner. 

  • Det är viktigt att röra på sig när man är hemma så mycket. Kicka igång endorfinerna för att känna sig mer avslappnad. En promenad eller springtur innan eller efter studierna gör susen. 
  • Planera in aktiviteter. Allt för mycket tid spenderas framför skärmen. Det kan vara en bra idé att planera i aktiviteter under de dagar som inte är skärmrelaterade. Det är också ett viktigt sätt för att skilja på studier och fritid, vilket kan vara svårt när ens boende och studieplats är densamma hela tiden. Saker man kan hitta på kan vara allt från att läsa en bra bok, rensa garderoben eller varför inte lägga lite pussel? Under vintern kan man ge sig ut och åka skridskor med någon vän eller familjemedlem. Var dock försiktig och läs noga på om vad som gäller när man ska ta sig ut på isen och vad som är aktuellt just där du bor. 
  • Start och sluttid. Bestäm en tid som du börjar dagen på och en tid där du slutar. Rutiner är viktigt för att orka och hålla kreativiteten uppe. Lägg gärna in en lunchpaus. Se till att du inte äter större måltider framför datorn samtidigt som du studerar, utan tillåt dig själv att koppla av mellan varven. Innan du sätter dig ner för att plugga är det bra att bestämma vilka mellanmål och drycker du ska ha. På så sätt slipper du bli distraherad och fastna i annat när det är dags för att äta något litet.
  • Göra sig i ordning. Vi alla vet hur svårt det kan vara att motivera sig själv att klä upp sig och fixa sig inför en dags distans studerande. Men det är faktiskt viktigt. Det är ett sätt att låtsas som om man ska till skolan, även om man bara är hemma. Vid slutet på studiedagen kan man byta om till sköna kläder för att på så sätt förstå att det är slut på studierna för denna dag. 
  • Håll kontakten. Ring eller Facetimea gärna en vän eller familjen ibland. Samlas några (eller många) i ett Zoom rum och prata om saker som inte är skolrelaterade. Det är viktigt eftersom många som började studera mitt i pandemin har ännu inte lärt känna merparten av sina kurskamrater. Det är även viktigt för att boozta varandra och hjälpas åt att ta sig igenom dagarna. Saknar man filmkvällar med vänner och familj som man inte bor med kan man ha sådana på distans, kika då in Netflix Party.  
  • Hobby. Hitta nya hobbys. Du kanske kan lära dig spela ett nytt instrument, måla eller hitta nya matrecept som du tillagar? Är du inte en naturmänniska kanske du ska lära dig att utforska det. Ta promenader i skogen, fota djur eller växter och känn den friska luften. 

Överlag kan det vara väldigt utmanande med distansarbete och man kan lätt förstöra sina rutiner. Hur lockande det än låter att sträcktitta på en Netflixserie, sova för länge och sitta framför datorn för mycket, så är det bäst att hålla sig till vanliga rutiner i längden. Att fixa sig på morgonen, äta en stadig frukost och sedan börja dagen med sin viktigaste uppgift. 

Sist men inte minst, var tacksam. Vi fokuserar lätt på de negativa sidorna av vad pandemin har orsakat, så att vi glömmer att vara tacksamma för saker i livet som är oberoende av pandemin. Det kan vara en bra idé att skriva en tacksamhetsbok eller varför inte börja skriva dagbok generellt. Det är självförverkligande och något som man kan se tillbaka på och minnas senare i livet.