Kommunikationen i ett distansförhållande

De flesta av oss idag kommunicerar med personer vi känner med hjälp av medier och i många fall kan det vara en stor del av ett förhållande mellan två personer, i vissa fall kan den personen vara din pojkvän eller flickvän. Detta är fallet för Youssef och Alicia vilket är ett par som bor i två olika städer tre timmar ifrån varandra och kommunicerar för det mesta genom olika typer av sociala medier.

Det har inte alltid varit distans mellan Yossef och Alicia utan förra året bodde dem tillsammans i en lägenhet i Västerås men under hösten 2021 flyttade Youssef till Karlstad för att studera på Karlstads universitet och i dag befinner de sig för det mesta i ett distansförhållande och träffar varandra mest på helgerna. 

Hur ser en vanlig dag ut för er i förhållandet?

Youssef och Alicia använder sig av bland annat Snapchat, iMessage, FaceTime och Instagram för att kommunicera med varandra varje dag. Deras scheman är väldigt olika, under en vanlig dag brukar de chatta på Snapchat om deras vardagliga aktiviteter. De vet att den andra kan vara upptagen så de förväntar sällan ett svar direkt. Om det är något viktigt brukar de skriva på iMessage och då vet dem att det är viktigt och försöker att läsa och svara snabbt. Under dagen kan de också skicka roliga inlägg till varandra som de ser på sociala medier, detta gör dem oftast på Instagram Direct Messages eftersom det oftast är på Instagram de hittar dessa inlägg. 

Senare på dagen när båda är hemma brukar de sitta i videosamtal på FaceTime i flera timmar för att känna varandras närvaro under tiden de gör vardagliga aktiviteter som att städa, diska, laga mat, tvätta m.m. Det har även hänt några gånger att de sover medans de fortfarande är i videosamtal.  

Vad är skillnaden i förhållandet före och efter ni flyttade isär?

De känner att de inte har lika bra koll på allt som händer i varandras liv när det kommer till de små grejerna men de viktiga delarna är där och det inte känns som att något saknas i förhållandet. Dessutom tycker de att de båda är väldigt duktiga på att vara i ett distansförhållande och kommunikationen funkar bra. De anser också att de är viktigt att träffas fysiskt så ofta som möjligt för när det går en längre period utan att de ser varandra börjar det kännas som att distansen väger lite på förhållandet.

Hur var det att gå från att bo ihop till att leva i två olika städer?

De var såklart inget lätt beslut men de båda visste att de ville kämpa för att få förhållandet att funka oavsett vad. I början var de lite rädda att det skulle vara för jobbigt att bo så långt ifrån varandra men de märkte snabbt att det gick bra. Youssef och Alicia försöker träffa varandra minst en gång i veckan och det funkar bra för dem att göra så. De är medvetna om att många andra par i deras situation inte har chans att träffas varje vecka men för dem handlar det inte så mycket om hur ofta man gör det utan hur mycket man visar att man vill göra det. ”Om du visar din partner att du verkligen vill träffa dem första chansen du får och prioriterar att träffa dem så spelar det ingen roll om det är en gång i veckan eller en gång i månaden”. 

Avslutande ord

Även fast Youssef och Alicia inte gillar att uttrycka att förhållandet hade varit omöjligt utan hjälpen av sociala medierna så hade det definitivt varit mycket tuffare. Det gäller att ha en noggrann balans mellan att kommunicera på sociala medier och träffas regelbundet. Man kan inte lita på sociala medierna till hundra procent men utan dem hade det varit mycket svårare att hålla igång förhållandet.