Den monokromatiska måltiden 2019

Den monokromatiska måltiden 2019

En inledande kreativ uppgift för programstudenter på programmet Medier och kommunikation, och programspåret Visuell kommunikation och design.

Med utgångspunkt i Paul Austers, Levatian, jobbade studenterna i grupper om 3–4 personer fram idé och design, stylade och fotade en monokromatisk middag och meny. I uppgiften ingick att laga en middag tillsammans. Tre rätter ska tillagas – förrätt, huvudrätt och efterrätt. Antingen har alla rätter samma färg (förrätt, huvudrätt och efterrätt i exempelvis vitt) eller så har varje rätt sin färg (ex förrätt röd, huvudrätt blå och efterrätt grön). Men det är viktigt att varje rätt måste vara monokromatisk!

I uppgiften ingick även att duka/styla ett bord som följer samma färg som rätten samt skapa en meny som följer rätternas färg/färger.

Tillvägagångsätt
Förbered och tillaga maten. Dokumentera varje rätt i bilder. Dokumentera det dukade bordet med alla rätter på (om ni äter tillsammans). Skapa en meny för varje middag (arbeta gärna med bilder och text, det kan vara på dator lika gärna som ett klipp och klistra collage, som sedan fotas isf.)

Ni kan laga maten tillsammans eller var och en för sig och ni måste inte äta.

Vid det sista spårseminariet 21/10 bedömdes projekten och fick priser utifrån följande:
Bästa konceptuella tolkning av uppgiften (bästa idé och ingrediens-sammansättning)
Bästa presentation (av rätter och dokumentation). Här får ni vara hur kreativa ni vill!

Vinnare, utan inbördes ordning, blev projekten: 

Lockande, inspirerande lakto-ovo
av Lisa Ålstam, Louise Tegner, Agnes Warg, Adam Werner

Motivering: Konceptuellt stark idé som kopplar till aktuellt ämne – klimatet genom vegetarisk kost. Ni säger i er beskrivning att ni vill ”förmedla en känsla av minimalism och frisk, lite exklusiv mat” – vilket ni verkligen lyckas med genom era bildkompositioner. Menyn hänger också den väl samman med ert koncept i uttrycket dvs färger, materialval och typsnittsval. Ingredienssammansättningen och presentationen i menyn har en tonalitet som vidare stödjer budskapet ni vill förmedla.

Amazonas brinner
av Zemilia Owusu, Felicia Palmgren, Felisia Persson

Motivering: Spännade koncept som knyter an till högaktuell händelse. Explicit brändena i Amazonas, men drar vår uppmärksamhet till klimatfrågan i stort och vad vi gör med vår jord. Ni har jobbat fram ytterligare ett spännande lager i ert koncept genom att ni låter färgerna ni valt för varje rätt, både följa brandförloppet, och även hämtar inspiration från länderna som gränser in i Amazonas regnskog. Ni börjar i grönskan före branden (Peruiansk Quinoasallad) och tar er igenom fullskalig brand (Brasiliansk gryta) för att avsluta i askan och kolsvart mörker (Brownie med colombianska kaffebönor). Ingredienssammansättningen såväl som varje rätt, helheten och konceptet hänger väl samman och presenteras självklart, enkelt och effektfullt.