Covid-19: Influencers ansvar under en pandemi

I den andra delen av serien av ”Covid 19” tänkte jag prata om influencers ansvar under en pandemi. 

Vi har alla säkert som daglig rutin att scrolla igenom vårt Instagram-flöde. Efter en kort tids scrollande har du sannolikt fått upp minst ett tjugotal inlägg från diverse offentliga människor där de publicerar vad de gör om dagarna. I vanliga fall är detta inte något som ses som ovanligt eller häpnadsväckande. Detta har dock kommit att bli en förändring under det senaste året.

En medelstor svensk influencer har ca 50-100 tusen följare som ser deras inlägg och stories på Instagram varje dag. Jag själv följer säkerligen minst 50 stycken av dessa människor vilket gör att jag blir exponerad av deras inlägg flera gånger om dagen. 

Om en person med en sådan stor följarskara tillexempel lägger ut att hen är utomlands eller befinner sig på barer, vad ger det då för konsekvenser? 

I mitt eget tycke kan detta ge förödande konsekvenser. Ordet influencer kommer just ifrån ordet ”influera” vilket är just det de gör, även i tider som dessa. Även fast varje enskild individ ska kunna ta egna beslut så kan jag bara tänka mig hur stor påverkan dessa människor faktiskt har på sina följare. Oftast följer man människor på Instagram just för att man kanske ser upp till den här personen och ser personen som inspirerande. Då är det nog väldigt lätt att undermedvetet tänka: ”om hen gör så, varför kan inte jag också göra det?”

Ett tydligt exempel jag nyligen såg på detta var när en stor influencer som har 126 tusen följare bara för några dagar sen anordnade en stor födelsedagsfest och postade detta på Instagram. Även fast personen i fråga självklart inte står till grund för Coronapandemin, så har hon ett ansvar då hon når ut till en stor grupp människor. Hon blev senare väldigt kritiserad för hennes agerande och gick då ut på Instagram och bad om ursäkt. Men är det tillräckligt? Ska dessa stora profiler kunna göra stora misstag för att sedan dagen efter gå ut offentligt och be om ursäkt och tro att det är tillräckligt? Ja, det är självklart bra att hon går ut och ber om ursäkt och att folk faktiskt ger kritik för detta. Men dessa människor som gett henne kritik är bara en tiondel av hennes följarskara. En stor del av hennes följare försvarar henne samtidigt och detta kan säkert bero på att de undermedvetet redan har blivit påverkade av hennes handling. 

Å andra sidan finns det flera stora influencers som gör det motsatta. Istället för att posta stories när de går ut på restaurang och festar, så försöker de istället peppa sina följare att stanna hemma, bära munskydd i mataffärer och att helt enkelt ta sitt ansvar. 

För mig är slutsatsen enkel. Stora influencers influerar. Oavsett om det är avsiktligt eller inte. Deras handlingar väger tyngre än vad privatpersoners handlingar gör, då deras liv är offentligt. Personer med en stor följarskara bör ta mer ansvar, då de själva har valt det liv de lever. Oavsett om de vill eller inte, så är de för en stor grupp människor förebilder och behöver därför handla därefter.