Det första året

Snart är de två första terminerna på universitetet slut, sommaren närmar sig och det är tid för en reflektion kring hur det första året på universitetet har varit. Med distansundervisning och ett kritiskt pandemiläge i världen så har det funnits både svårigheter och positiva händelser. Vi i redaktionen tänkte var och en svara på några frågor kring det första året för att hjälpa nya studenter att få en inblick hur det kan vara att plugga Medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet.

Tove
Vilket program läser du?
– Visuell kommunikation och design (VKD)


Hur tycker du att det första året på programmet har varit?
– Det har varit fint. Höstterminen med en del teorier som var väldigt intressanta och som la grunden för en Basic vetenskap i kommunikation, något jag verkligen gillade att lära mig.

Våren har flugit iväg med praktiska del, som att skapa ett eget varumärke, filma och klippa kampanjfilmer och lära sig om design principer. Superkul. Hela distansbiten har en bara fått acceptera.


Hur har det varit att vara en del av MKV-Student?
– Det har varit roligt, vi har fått mycket fritt ansvar och bestämt själva vad vi vill fokusera och lägga vår energi på innehållsmässigt. Utmanande och givande!

Malin
Vilket program läser du?
– Visuell kommunikation och design (VKD)

Hur tycker du att det första året på programmet har varit?
– Det har varit väldigt lärorikt och roligt. Under höstterminen var det mycket teori och ”vanliga” tentor. Men under vårterminen gick vi över till mer praktiskt arbete och istället för tentor så har vi jobbat med projekt både i grupp och individuellt vilket har varit superkul! Vi har fått fotografera, designa och filma allt material själva och gjort allt ifrån egna magasin till kortfilmer och varumärkesprojekt. Vårterminen har gått väldigt fort och i och med allt praktiskt har det knappt känts som att man pluggat. Jag är väldigt nöjd med mitt val av program och ser fram emot 2 år till på den här utbildningen.

Hur har det varit att vara en del av MKV-Student?
– Det har också vart en väldigt spännande upplevelse! Att få en inblick i journalistvärlden, leta relevanta ämnen och sitta med i en redaktion är allt väldigt utvecklande. Jag har lärt mig hur jag ska ta kontakt med nya människor för exempelvis en intervju samt fått en större inblick i medie- och kommunikationsvärlden. Ibland har det även varit utmanande men då har vi i redaktionen stöttat och hjälpts åt för att underlätta för varandra.

Ellen
Vilket program läser du?
– Kommunikation och PR (KPR).

Hur tycker du att det första året på programmet har varit?
– Det har varit väldigt lärorikt och roligt! Att flytta till en ny stad och börja studera igen efter ett par år bestående av jobb kändes som ett stort steg, men jag ångrar det inte en sekund. Första terminen på programmet var väldig teoretisk med många tentor, medan andra terminen har varit mer praktisk med olika inlämningsuppgifter. Andra terminen har därför känts mer praktiskt lärorik men första terminen gav en bra grund till de vi har arbetat med nu. Jag är riktigt taggad på ett andra år på KPR och hoppas att Corona-pandemin har lugnat ner sig så att man äntligen kan få uppleva studentlivet på riktigt!

Hur har det varit att vara en del av MKV-Student?
– Det har varit lärorikt men också utmanande. Det har varit kul att öva på sitt skrivande och det har känts som att man har lärt sig en del. Särkilt roligt att vi har varit en blandning av personer från VKD och KPR vilket har gjort att vi har lärt känna varandra bättre!

Sofia

Vilket program läser du?
– Kommunikation och PR (KPR).

Hur tycker du att det första året på programmet har varit?
– Det första året har varit riktigt intressant och lärorikt, även om pandemin har gjort det svårt att uppleva studentlivet fullt ut. Att flytta till en ny stad och lära känna nya människor har både varit nervöst men också väldigt  roligt. Första terminen var mastig med mycket nytt att lära sig och med mycket tentor. Samtidigt så var allt vi lärde oss väldigt intressant och relevant för oss att veta om. Andra terminen har istället varit mer praktiskt men också väldigt lärorikt. Jag är verkligen jätte taggad på höstterminen när Corona situationen förhoppningsvis har lugnat ner sig och man får en chans att uppleva studentlivet på riktigt!

Hur har det varit att vara en del av MKV-Student?
– Det har verkligen varit jättekul! Det har varit spännande och utmanande men mest av allt väldigt lärorikt. Jag har haft chansen att både få öva på mitt skrivande men också att få prova på hur det är att jobba i en redaktion. Att de på redaktionen är en blandning av VKD och KPR studenter har också gjort att jag har fått träffat människor som jag annars inte hade träffat!

Hana

Vilket program läser du?
– Visuell kommunikation och design (VKD).

Hur tycker du att det första året på programmet har varit?
– Det har varit riktigt intressant och kul trots pandemins hinder för att få uppleva studentlivet på riktigt. Det började med en fartfylld och ganska mastig första termin med många tentor men det har ändå varit en viktig grund för vad vi sedan kommer arbeta med. En bit in på vårterminen började vi med det praktiska som att skapa ett varumärke, göra filmer, fotografera etc. Det har varit så roligt, och självklart svårt. Men det känns som om jag har hittat rätt. Jag tycker det har varit en bra fördelning av uppgifterna och man har redan lärt sig så otroligt mycket. Första året har gått så fort och nu är jag ännu mer spänd på vad kommande år har att erbjuda. Självklart önskar jag, som de övriga, att pandemin har lugnat ner sig snart så man har en chans att lära känna dem man läser ihop med på ett bättre sätt.

Hur har det varit att vara en del av MKV-Student?
– Det har varit lärorikt och utmanande, men framförallt superkul! Det har varit en rolig grej att ha vid sidan av studierna och det har gått otroligt bra trots distansarbetet. Jag tycker redaktionen har fungerat så bra ihop, vi har peppat varandra, gett feedback, tips, haft roligt och mycket mer. Det känns också skönt att vi i redaktionen och stöttat och haft förståelse när vi fastnat och hjälpt varandra på bästa sätt. Jag ångrar inte en sekund att jag skrev upp mig för att vara en del av MKV-student och jag är glad och stolt över att ha fått denna möjligheten.

Wilhelmina
Vilket program läser du?
– Kommunikation och PR (KPR).

Hur tycker du att det första året på programmet har varit?
– Jag är nöjd med mitt första år. Trots pandemin anpassade ändå universitetet och kårverksamheten uppstarten så att vi nya kunde vara så mycket på plats som det bara gick. Senare övergick vi till enbart hemmastudier, men det var värdefullt att få lära känna både universitetet, lärare och studenter ”in real life” till en början.
Lite mer än första halvåret läste alla MKV-program tillsammans, en skara på runt 100 individer. Under termin två har klasserna delat upp sig och programinriktningarna har tagit sin början, vilket gör att det numera är mer greppbart vilka som går i sin egen klass och dessutom har vi börjat arbeta mer praktiskt.

Hur har det varit att vara en del av MKV-Student?
– Roligt, utmanande och meningsfullt. Jag är stolt över att vi klarat utmaningen att driva en redaktion enbart på distans. Det har varit ett roligt sätt att träffa nya människor, och det passade perfekt i tiden när nollningen var över och skolan dragit igång ordentligt. Att vara med i en grupp som både uppmuntrar och har förväntningar på ens prestation har varit det mest meningsfulla för mig. Jag är glad att jag varit en del av MKV-Student!