Covid-19: Hur vet vi att allt inte är fejk?

Fejknyheter om coronaviruset har spridit sig allt mer. Allt från att viruset är ett biologiskt vapen skapat av människor för att hålla nere populationen till att 5G teknologin ligger bakom det hela. Vidare påstår vaccinmotståndare att coronavaccin innehåller farliga ämnen. Så vad kan man egentligen lita på när det kommer till dessa nyheter om coronaviruset och hur ska man göra för att undvika eller inte tro på det?

Det kan vara väldigt svårt att veta ifall det man läser är sant eller falskt när den massiva mängden av desinformation och rent falska nyheter om coronaviruset ökar. Det är ju så att fejknyheter är skrivna på ett sätt så att det ska uppfattas som trovärdiga och värda att dela, det är just det som gör det farligt. Oron är även stor just för att sådan typ av information sprider sig som en löpeld i våra dagliga sociala medier. 

Syftet med fejknyheter? Det är inte enbart en enskild aktör som sprider dessa, utan det gör vi alla. Vi är mer benägna att engagera oss eller dela vidare en nyhet som vi vill tro på, något som ofta kallas för confirmation bias. Någon hör något, en annan delar det, en tredje skriver om det i sin blogg med många följare och en fjärde börjar prata om det. Det går så fort så man knappt hänger med. 

Här spelar influensers en stor roll, då många av dem har ett stort antal följare som ser upp till och tror på vad dessa skriver om och delar på sociala medier. Det är viktigt att hålla sig till fakta på sådana plattformar för att bidra till minskad spridning av denna desinformation. Det är viktigt att vara tydlig med vad som är egna åsikter och tankar kontra om det är fakta och i så fall vart denna fakta kommer ifrån. Det är också ett alternativ att uppmana sina följare till att lyssna på experter, istället för att låtsas vara det själva. 

Så vad ska man leta efter i en artikel, ett inlägg eller en nyhet för att bedöma om det man läser är fejknyheter eller inte? Här nedan följer en liten punktlista över saker man kan tänka på varje gång man hör eller läser något nytt. 

  • Ifrågasätta sig själv i första hand, att man är medveten om att ens åsikter styr en i väldigt hög grad i sin informationsinhämtning.
  • Vill jag att det här ska vara sant? Då behöver du vara extra försiktig. 
  • Ta reda på om källan är trovärdig. Finns det något som visar på att den har koll på det den pratar om? Vad anger den för övriga källor i sin tur? Har den haft fel tidigare?
  • Finns en typ av sensationellt påstående enbart på en enda plats kan man börja ifrågasätta om det är sant eller inte. I sådana fall borde det funnits på fler platser.
  • Var är informationen publicerad?
  • När publicerades informationen? Omständigheterna kan ändras snabbt i kristider.  

Det finns också en hälsosamhet i att inte läsa allt just nu. Det kan vara en bra idé att dela upp nyhetsintaget över flera platser. Sist men inte minst. I en undersökning gjord av SVT vill var fjärde inte ta vaccin och detta är ganska oroväckande. Man kan fundera på om detta är en egen uppfattning eller resultatet av desinformation. Alla som kan ta vaccinet, bör göra det. Det handlar inte enbart om en själv, utan om att hjälpa till och skydda sina medmänniskor.